Neem deel aan het Waterfront op 29 juni en schrijf je in!

21 februari 2018

Waterfront

Na het spraakmakende Lichtfront in 2014 dat het begin van WOI herdacht, organiseert GoneWest - het culturele herdenkingsprogramma over WOI van de Provincie West-Vlaanderen - als afsluiter van de eeuwherdenking het Waterfront.
Honderd jaar na het einde van WOI komen we samen tijdens het Waterfront om de toekomst, de hoop en de verzoening te vieren. Beleef een unieke ervaring en vorm samen met zesduizend participanten het Waterfront op vrijdag 29 juni 2018 om 19 uur. Van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende vormen deze mensen een 21 kilometerlange ketting, waarvan een kleine 2 kilometer met 288 bootjes en 576 deelnemers op het grondgebied van Zeebrugge. Elke deelnemer moet ouder dan tien jaar zijn. Jongeren onder de veertien jaar moeten begeleid worden door een volwassene.
Ze houden een bootje vast op het water en pennen er een hoopvolle ‘boot-schap’ op voor de toekomst. Het bootje krijgt de naam van een dodelijk slachtoffer op zee tijdens WOI. Canvas zendt het Waterfront rechtstreeks uit. 

Aanleiding

Door hun strategische ligging aan de Noordzee, tegenover het vrije Engeland, en tussen Frankrijk en Nederland, bleven heel wat Belgische kustgemeenten niet gespaard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeker in het oorlogsjaar 1918 kreeg de kust het zwaar te verduren. Op 23 april 1918 vond een simultane Britse aanval op de havens van Oostende en Zeebrugge plaats, drie weken later kwam er een tweede aanval op de haven van Oostende met de HMS Vindictive. De drie aanvallen hadden tot doel de vaargeulen te blokkeren, zodanig dat Duitse U-boten niet meer zouden kunnen uitvaren. Toch mislukten alle drie de aanvallen. Dit inspireerde het artistieke team tot de ontwikkeling van het Waterfront.

Artistieke installaties

Op vijf verschillende locaties in Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende zullen extra voorstellingen op en rond de zee plaatsvinden. Aan het strand bij de havengeul van Zeebrugge zal Giovanni Vanhoenacker in samenwerking met Brugge Plus een mysterieuze creatuur laten aanspoelen: een gigantische walvis? een onderzeeër? Een herinnering aan al wie het leven liet en de vrede niet mocht meemaken.

Doe mee en schrijf je in!

Meer info over het Waterfront, de historische context en inschrijven kan op www.gonewest.be. Er wordt een toegankelijk instappunt voor mensen met een beperking voorzien ter hoogte van het Badengebouw van Zeebrugge in samenwerking met INTER.

© Afbeelding GoneWest

Zie ook

23 juli 2019

Het stadsbestuur gaf groen licht voor de opening van een pop-up ginbar op de plaats van 't Zandlopertje. 

1 juli 2019

Kom elkaar ontmoeten tijdens Wijk Up in Zeebrugge