Mooie apps en drie winnaars bekend voor City Hacks project

8 december 2017

Op 24 en 25 november vond City Hacks Brugge plaats. Deze 24u-hackaton is een organisatie van de Stad Brugge, het Ondernemerscentrum Brugge, Het Entrepot en Nerdlab. 120 deelnemers, samengesteld uit zowel studenten van Howest, Vives en KU Leuven Campus Brugge en Brugse IT-bedrijven, gingen 24u lang in het Tolhuis in Brugge aan de slag met de open data  die de stad Brugge ter beschikking stelt. De deelnemers kregen de opdracht om op basis hiervan een toepassing uit te denken en te werken waarmee de Bruggelingen "een leven lang"  aangenaam in de stad kunnen leven en vertoeven. 

Eén dag en nacht later, werden zaterdagochtend de resultaten voorgesteld. Een grote verscheidenheid aan digitale toepassingen werd voorgesteld aan de veelzijdige jury bestaande uit 2-data-experts en 2 experten in ondernemerschap. De toekomst van Brugge vulde dit viertal aan om de apps te beoordelen op bruikbaarheid en meerwaarde voor de burgers en de stad.  

Uit de 16 ontwikkelde ideeën werden door de jury drie winnaars gekozen. 

Vives-studenten Electronica/ICT campus Brugge zijn verkozen als winnaar ‘Creativiteit’ met de digitale toepassing Ludejo. Het is een app, met wat gelijkenissen met het populaire Pokémon Go spel,  die kinderen extra ervaring kan bieden wanneer zij een Brugse speeltuin bezoeken. De app maakt gebruik van augmented reality om op elke speeltuin virtuele wezens te laten leven en te voeden. Op die manier kunnen kinderen, maar ook familieleden aangezet worden om vaker een speeltuin te bezoeken. 

Studenten van Howest, wonnen de categorie ‘Beste Businesscase’ voor Brugge Cares, waarbij je in real time kan aangeven of je vrijwilligerswerk wil doen en zo onmiddellijk de vereenzaming te lijf gaat. De app focust zich in eerste instantie op de woonzorgcentra, maar er werd reeds rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden.  Dit team krijgt de kans om hun ontwerp verder te ontwikkelen tot een stevig bedrijfsplan.

Het IT-bedrijf Duo viel eveneens in de prijzen, voor ‘Beste technische uitwerking’. Met ‘Marcel’ kan je dagdagelijkse taken laten uitvoeren: glas naar de glasbol, strijk naar de strijkcentrale, rommel naar containerpark, …  Via de app kan je aangeven dat je bijv. naar het containerpark gaat en zie je wie er in de buurt voor deze taak een opdracht heeft. Je kan de opdracht aanvaarden, het materiaal voor het containerpark ophalen en uitvoeren. Benieuwd naar de ervaringen van dit op en top Brugs bedrijf, lees hun blogpost

Het concept van Cityhacks heeft voor het tweede maal bewezen dat het werkt. De hoge kwaliteit van de creaties toont aan dat er veel innovatief talent in Brugge te vinden is. Bovendien is het een win-win voor meerdere betrokkenen in de stad. De stad kan de open data die ze beschikbaar stelt, optimaliseren op basis van onmiddellijke feedback van de gebruikers, waardoor ze ook toegankelijker wordt voor anderen. Er worden nieuwe toepassingen ontwikkeld voor de burger die het leven in de stad aangenamer en kwalitatiever maken en ondernemerschap en innovatie wordt gestimuleerd en ondersteund. Voor herhaling vatbaar dus! Het recent goedgekeurd EU-project SCIFI zal verder bouwen op deze ervaringen.

Ook een goed app-idee? De stad Brugge stelt de data permanent ter beschikking via het open data platform.  

 

Zie ook

23 juli 2019

Het stadsbestuur gaf groen licht voor de opening van een pop-up ginbar op de plaats van 't Zandlopertje. 

1 juli 2019

Kom elkaar ontmoeten tijdens Wijk Up in Zeebrugge