Moestuinbakken brengen mensen samen

9 november 2016
De twintig Triënnale moestuinbakken die in de zomer van 2015 aan het pop-up ecohuis  op de site van Dupont (het vroegere ‘Genencor’) stonden, verhuisden na een oproep begin april 2016 naar verschillende Brugse buurten waar ze door een peter of meter geadopteerd werden en samen met de buurt(school) verzorgd worden.
 
Dit past in de doelstelling van de toekomst van Brugge om burgers actief mee te laten werken aan de stad. Moestuinbakken brengen mensen in de buurt samen. De bakken zijn - net als de toekomsttafels - herkenbare elementen op publieke en andere plekken en staan symbool voor samenwerking en sociale cohesie in de stad.
 
De bakken bevinden zich momenteel op volgende plekken:
 
1.     Raakvlak - intergemeentelijke dienst voor Archeologie in Brugge en Ommeland (site Dupont, centrum) 
2.     Hoeve Hangerijn - ontmoetings- en belevingshoeve voor mensen met en zonder beperking (Gemeneweideweg-Zuid 113, Assebroek)
3.     Buurt West- en Oostmeers (binnenplein tussen West- en Oostmeers, centrum) 
4.     Buurtcomité 't Geburte (parking Prins Karellaan ter hoogte van nr. 25, Assebroek) 
5.     Basisschool Sint-Lodewijkscollege (Spoorwegstraat 250, Sint-Michiels)
6.     Focus Brugge - dienst voor woonondersteuning aan personen met een fysieke beperking (Watervlietstraat 1 bus 11, Sint-Kruis) 
7.     Speling vzw - vzw die sociaal-artistieke projecten en activiteiten organiseert (Kleine Moerstraat 7, Brugge)
        Basisschool Pim Pam Poen i.s.m. buurtcomité Stubbekwartier (Kardinaal Mercierstraat 56, Christus-Koning - wegens verbouwingswerken moeten de bakken nog geplaatst worden) 
 
Uit een bevraging van de meters en peters blijk dat dit moestuinbakkenproject een groot succes is. Of zoals Bart Vanwildemeersch van buurtcomité ‘t Geburte het verwoordt:
‘Met kleine prikjes kan je aanleiding geven tot een goed gevoel in de buurt.’ Hij is peter van de moestuinbak in de Prins Karellaan in Assebroek en getuigt dat er mooie contacten en gesprekken ontstonden via dit project: ‘op de bak heb ik aangegeven dat iedereen welkom was om van de sla en de kruiden te snijden. Ik merkte in eerste instantie dat dat vooral tegen de avond gebeurde, als er niemand buiten zat. Tot ik wat meer rond de bak aanwezig was en de mensen met schaar en vergiet zag toekomen. Op 15 augustus - half oogst - hebben we een buurtborrel gedaan. Een proost op het mooie weer en het leven. Heel eenvoudig, een 'bring your own' borrel aan de garages. We zijn samen met de buurt zeer tevreden met dit project. Het geeft mensen een alibi om te blijven hangen, buiten te komen en ideetjes uit te wisselen.’
 
Ook Katrien Gilbert die meter is van de moestuinbak aan het binnenplein tussen de West- en Oostmeers getuigt:
‘De moestuinbakken zijn voor onze buurt een geschenk uit de hemel en de eerste oogst was super. Een aantal oudere buren was in het begin sceptisch, maar na enkele weken zijn ze volledig gekeerd. Kwam ik naar iemand een courgette brengen, kreeg ik een aantal dagen later een zelfgebakken brood of een paar pompoenen in ruil. Ook heel wat buren van de Westmeers kwamen de bakken bewonderen en vroegen tips. Ik denk zelfs dat behoorlijk wat toeristen de bakken op foto hebben staan. We zijn zeer dankbaar dat de moestuinbakken hier staan en hopen ze nog lang bij ons te hebben.’
 
Ann Vanneste van Speling vzw in de Kleine Moerstraat (zijstraat van de Steenkaai op Sint-Pieters) bevestigt dat de deelnemers genoten van hun 'kleine tuintjes': 'We kweekten vooral kruiden zoals tijm, rozemarijn en Oost-Indische kers. Maar ook groentjes als aubergines en sluimererwten. Er wordt samengewerkt met het Soepcafé van Assebroek. Bedoeling is dat er volgend seizoen ajuinen voor hen gekweekt worden, omdat ze dit minder snel ophalen bij de winkels die hun overschotten afstaan.' 
 
Tot slot vertelt Christine Janssens van Focus Brugge ons dat  ze startten met een buurtwerkgroep die de bak mee vulde met onder meer kruiden, tomaten en komkommer. In augustus 2016 werd een buurtfeest georganiseerd in de binnentuin en werd duidelijk aan de buren uitgelegd dat ze effectief kruiden en groenten mochten nemen. De moestuinbak bracht de geïndividualiseerde buurt op die manier wat dichter bij elkaar.
 

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot