Maak kennis met de Stadsrepubliek

26 juli 2019

De Stadsrepubliek is een stadsproject in de Sint-Jakobsbuurt dat door vergaande samenwerkingen en slim ruimtegebruik bouwt aan een nieuwe stadsdynamiek in deze omgeving. 

Stad Brugge haalde vorig jaar met het project ‘De Stadsrepubliek’ een bedrag van twee miljoen euro binnen via een Vlaamse oproep naar stadsvernieuwingsprojecten om in te zetten op duurzame en leefbare steden. Het project raakt stilaan op kruissnelheid. Daarom geven we hier een update over de stand van zaken. Hier lees je meer over het volledige project.

Lopende projecten

In het Sint-Jakobskwartier kruisen de wegen van heel wat bewoners, bezoekers, partners en projecten. Binnen de stadsrepubliek wordt gezocht naar verbindingen tussen deze mensenstromen, ruimtes en projecten. Sommige ontmoetingen, samenwerkingen en projecten zijn toevallig en occasioneel, andere zijn groter en structureler. Denk maar aan het Biekorftraject, de viering van 150 jaar Stadsschouwburg, het project quartier PUBLIEK van De Batterie en nog veel meer plannen en initiatieven die zich ontwikkelen in deze buurt. 

150 jaar Stadsschouwburg en Quartier Publiek

Omdat de 150ste verjaardag van de Koninklijke Stadsschouwburg niet zomaar kan voorbijgaan worden heel wat activiteiten en projecten hierrond opgestart. Quartier Publiek is daar een van! De Batterie verzamelde afgelopen maanden heel wat foto- en beeldmateriaal over de Sint-Jakobsbuurt. Samen met de buurtbewoners gingen ze aan de slag om montages te maken waarbij de sfeer van de wijk naar voor komt. Jong en oud mochten brainstormen over hoe zij de Stadsschouwburg van de toekomst zien. Samen creëerden ze maquettes, deze zijn nu te bezichtigen in de Wonderkamer (zie hieronder). Het werd snel duidelijk, mensen snakken naar meer groen en meer ontmoetingsplaatsen

Ondertussen is Quartier Publiek aan de laatste fase toe. Vanaf 22 juni ben je elke zaterdag welkom op het terrein van Howest waar je samen met anderen een buurttuin uit de grond stampt. Samen verzorg je de planten en groenten, je bedenkt hiermee een kunstwerk waarmee het publiek op 7 september zal verrast worden aan de Stadsschouwburg. Elke zaterdag tussen 14 en 17 uur wordt koffie en een babbel voorzien. De Batterie organiseert soms ook extra evenementjes zoals het Oogstfeest. Kom langs, schuif aan en geniet van de pop-upplantenkwekerij in hartje Brugge (ingang via de parking in de Klaverstraat, 8000 Brugge).

De Wonderkamer

De Biekorf (incl. bibliotheek en cultuurcentrum) wordt de komende jaren grondig herdacht en verbouwd, in het kader van De Stadsrepubliek. Recent werd hiervoor architectuurbureau Dertien12 aangesteld. De Wonderkamer werd in het leven geroepen om samen met jou te denken, te dromen en te bouwen over de toekomst van de Biekorfsite. 

Het is een ruimte in de Biekorf waar je je kan verdiepen in de Biekorfsite en het hele Sint-Jakobskwartier. Je vindt er maquettes van de Stadsschouwburg gemaakt door jong en oud in kader van het project Quartier Publiek. Hierin zie je hun visie over hoe de Stadsschouwburg er in de toekomst zou moeten uitzien. De oude vergadertafel van het Schepencollege verhuisde naar de bibliotheek en werd bekleed met het grondplan van het Sint-Jakobskwartier. Aan deze tafel kun je vergaderen en brainstormen  over de buurt.

Hoe zie jij De Biekorf als bibliotheek en cultuurcentrum van de toekomst? Je kan je ideeën allemaal neerpennen op de brainstormbladwijzer. Wil je wat meer weten over architectuur en stadsontwikkeling? Neem dan gerust een kijkje in de boekenkast of ga zitten in de zetel en geniet van enkele filmpjes. Laat je inspireren in de Wonderkamer! 

Ideeën indienen 

Hoe zie jij De Biekorf als bib en cultuurcentrum van de toekomst? Hoe kan deze plek de buurt aangenamer maken om in te wonen, te werken en te ontspannen? Hoe wil jij de Sint-Jakobsbuurt beleven, en bij uitbreiding de stad?
Noteer jouw ideeën op een bladwijzer van de Stadsrepubliek (te vinden in de bib, in de Wonderkamer) en laat het achter in brievenbus van de Wonderkamer. Je kan je ideeën ook delen via sociale media met #destadsrepubliek of het mailen naar toekomst@brugge.be.

Gezocht: (groene) wijkambassadeurs 

Heb je groene vingers? Dan kun jij op die manier misschien je steentje bijdragen aan dit project! Bewoners of bezoekers die de huidige stadstuinen, private te ontsluiten groene parels of zelfs het openbaar domein, … met ons mee willen onderhouden en letterlijk laten groeien, bloeien en verwilderen. Daarnaast denk je ook mee over de nieuwe groenzones die in de plannen van de Biekorfsite zullen ontwikkeld worden, of over andere mogelijkheden voor meer groen in de wijk.

Ken jij de buurt door en door? Dan word jij binnenkort misschien wel de wijkambassadeur! Wil je jouw verhaal delen, andere bewoners inspireren, groepen rondleiden in de buurt en hen introduceren in de creatieve wijk van de toekomst? Dan ben jij de geschikte persoon om de troeven van de wijk uit te dragen en ambassadeur te worden van dit heel stadsverhaal.

Je kan terecht bij Elsie Roose van de Republiek als je graag meewerkt aan het project. Je kan haar vinden aan de oude collegetafel in de Wonderkamer. Ze is iedere dinsdag aanwezig tussen 9 en 12 uur in de Wonderkamer. Ook op dinsdagvoormiddag gaat architectuuratelier Dertien12 aan de slag met de dromen en ideeën van bewoners. Volg de social media kanalen voor de updates over hun aanwezigheid tijdens deze vakantieperiode. 

Kan je niet wachten om je in te schrijven? Stuur dan een mailtje naar elsie@republiekbrugge.be of neem contact op via 0491 61 35 23.

Hof Bladelin 

Het Conservatorium in de Sint-Jakobsstraat wordt gerestaureerd. Daardoor kunnen de studenten evenl niet terecht in hun lesomgeving. Hof Bladelin, het woonzorgcentrum in de buurt biedt de studenten een tijdelijk onderkomen aan. Een zeer mooi voorbeeld van de voordelen van samenwerkingen in de buurt. 

Volg De Stadsrepubliek 

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen binnen De Stadsrepubliek of kijk je uit naar evenementen in de buurt? 
Like dan zeker de Facebookpagina en volg De Stadsrepubliek op Instagram om niets te missen!  

 

beelden: Kerlijn Van der Cruyssen

Zie ook

23 juli 2019

Het stadsbestuur gaf groen licht voor de opening van een pop-up ginbar op de plaats van 't Zandlopertje. 

1 juli 2019

Kom elkaar ontmoeten tijdens Wijk Up in Zeebrugge