Laat jouw activiteit doorgaan in het passantenpaviljoen

19 november 2014

Het passantenpaviljoen’ met de voortuin als publieke ruimte bevindt zich in de Zilversparrenstraat 48 in Sint-Kruis Brugge en is een ontwerp van Tom Callebaut in samenwerking met 40 studenten (periode 2011-2015).

Hij diende dit idee in voor het project 'de toekomst van Brugge' en kwam ook in beeld op Focus tijdens de toekomstavond op 15 september in het Concertgebouw. 

De voortuin / kamer als publieke ruimte: het experiment

In 2011 maakte Tom Callebaut van zijn voortuin een publieke ruimte. Dit initiatief is ontstaan vanuit de vaststelling dat hij zijn voortuin bijna nooit gebruikte, maar wel iedere week het gras maaide.
De voortuin is publiek toegankelijk gemaakt om de sociale cohesie in de buurt te vergroten en tevens om de snelheid in de straat wat te vertragen. Op die publieke plek is ook een tijdelijk paviljoen gebouwd dat als een experiment ieder seizoen transformeert. Dit experiment is een vermenging van ontwerp, onderzoek en onderwijs en bevindt zich op het kruispunt van privé-publiek en profaan-sacraal. Ieder jaar organiseert hij event(s) waarbij de hele buurt uitgenodigd is. En ook anderen mogen de plek gebruiken voor eigen initiatieven zoals een feest, een optreden, een workshop, …

Dit experiment is even leerzaam in zijn ‘mislukkingen’ als in zijn succes omdat veel ingrepen een andere uitwerking hadden dan gepland of verwacht was. De laatste transformatie van het paviljoen in 2015 zal een ruimtelijke conclusie zijn vanuit diverse ervaringen doorheen het vierjarige gebruik van het paviljoen.

De voortuin / kamer als publieke ruimte: de toekomstdroom

Als droombeeld bij dit project zou Tom Callebaut het fantastisch vinden als we in de toekomst met velen onze voortuin publiek toegankelijk maken en verschillend ontwerpen tot een petanquebaan, speelrek, pingpongtafel, kippenren, picknickplek, vrij podium, visvijver, leesplek, ruilplek, tentoonstellingsplek,...
En wie geen voortuin heeft, kan de voorkamer van de woning publiek beschikbaar maken. Dit kan permanent of tijdelijk, vrij of op afspraak. Op die manier zouden we allemaal ruimte en mogelijkheden hebben om onszelf te ontplooien en anderen te ontmoeten.

De voortuin / kamer als publieke ruimte: de uitnodiging

Tom Callebaut zoekt mensen die zin hebben om een sociale activiteit te organiseren in het paviljoen.
Tom Callebaut zoekt mensen die met dit idee genegen zijn en zelf ook een analoog initiatief willen opstarten in hun voortuin of voorkamer.
Tom Callebaut zoekt mensen die bereid zijn om vanuit hun experiment kennis en ervaring te delen om de kwaliteit van ieders project te kunnen verbeteren.
Tom Callebaut zoekt mensen die de analoge initiatieven willen bundelen om het geheel als een weefsel in de stad op grotere schaal te kunnen ontwikkelen.

Hulp kan je ook hier aanbieden. 

Tom organiseert voor de eerste keer een 'vier activiteitenwedstrijd' voor het passantenpaviljoen en ook jij kan hieraan deelnemen:

Wat?

Ideeënwedstrijd voor een activiteit aan het passantenpaviljoen dat tegelijkertijd een ‘feest’ is voor jezelf als voor de buurt. Het idee mag een tijdelijk event of een permanente ingreep zijn (zoals een buurtontbijt, babyborrel, verjaardagsbbq, gezelschapsnamiddag, theater voor kids, vrij podium, muziekoptreden, filmvoorstelling, ruimtelijke kunstingreep, ...)

Financiering?

Er wordt door de eigenaar van het Passantenpaviljoen een bijdrage  van 150 € gedaan ter ondersteuning van de organisatie van deze activiteit

Wanneer?

Er zullen vier ideeën voor een activiteit geselecteerd worden: één activiteit voor in de lente, twee voor in de zomer en één voor in de herfst van 2015

Voorwaarden?

Generositeit voor de buurt, integratie van het paviljoen en de voortuin, originaliteit van de activiteit, inbreng van eigen identiteit / talent / eigenheid

Deelnemen tot?

Je kan je plan indienen vóór 30 januari 2015 via e- mail naar tom@tcct.be of per post naar Zilversparrenstraat 48, 8310 Brugge (ter attentie van Tom Callebaut)

De selectie wordt meegedeeld op 14 februari 2015.
 

het_passantenpaviljoen.pdf

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot