Hoe ziet Brugge eruit in 2035?

16 december 2019

Hoe zien steden van de toekomst eruit in 2035?

Dat is de centrale vraag die achttien studenten van hogeschool VIVES de komende maanden proberen te beantwoorden. De studenten komen uit zes richtingen (Sociaal agogisch werk, Onderwijs, Gezondheidszorg, Industriële wetenschappen en technologie, Biotechniek en Handelswetenschappen & Bedrijfskunde). Zij doorlopen samen een ‘Honours Degree’: een intens studietraject waarbij over de verschillende studierichtingen heen een antwoord gezocht wordt op deze centrale vraag. Hogeschool VIVES koos Brugge als te onderzoeken stad.

Recent verzamelden de studenten voor een inspirerende 'bootcamp' in Tel Aviv, Israël. Deze bruisende stad zet sterk in op een duurzame toekomst en is nu al marktleider van heel wat ‘slimme stad’-toepassingen.
Brugge lichtte er ook tien uitdagende toekomstvragen voor Brugge 2035 toe. De studenten zullen gedurende de komende maanden één of meerdere van deze toekomstvragen beantwoorden met concrete voorstellen. Met deze voorstellen kan Brugge straks aan de slag. De toekomst van Brugge volgt dit mee op. 

Slimme stad

Israël is op technologisch vlak sterk bezig. Maar ook Brugge blijft niet ter plaatse trappelen. Wat slimme-stad toepassingen betreft, is de Stad volop aan het experimenteren om bijvoorbeeld het ledigen van vuilnisemmers slimmer te organiseren door de vuilnisemmers met een chip uit te rusten wanneer ze vol zijn. Of fietsende scholieren die via een eenvoudig toestelletje op hun fiets gevaarlijke punten kunnen aangeven. Hierdoor kan de Stad bekijken welke fietsvoorzieningen beter kunnen. Of sensoren die de luchtkwaliteit meten. 

Tien vragen

De vragen waarop Stad Brugge graag aanbevelingen wil krijgen: 

Vraag 1: Hoe kan Brugge tegen 2035 meer jongeren en jonge gezinnen aantrekken?

Vraag 2: Hoe houden we onze economie actueel en toekomstgericht?

Vraag 3: Hoe kunnen we Brugge als aantrekkelijke werk- en woonstad blijven profileren om voldoende arbeidskrachten te vinden?

Vraag 4: Hoe kunnen we Brugge als duurzame, kwalitatieve toeristische topbestemming profileren waarbij we vooral de meerwaardezoeker aantrekken?

Vraag 5: Hoe kan Brugge Bruggelingen aanmoedigen om te investeren in energiezuiniger wonen en CO² neutraal verwarmen?

Vraag 6: Hoe kunnen we de lokale duurzame energieproductie verhogen en hoe kunnen we Bruggelingen stimuleren om daar zelf meer in te investeren? Hoe moeten we deze nieuwe technieken integreren in het bestaande landschap en stadsbeeld?

Vraag 7: Hoe kan Brugge de 'modal shift' in het vervoer (< gebruik van andere vervoersmiddelen) versneld doorvoeren? Hoe kunnen we het elektrisch (particulier en openbaar) vervoer maximaal stimuleren, ondersteunen en mee uitvoeren?

Vraag 8: Hoe kan Brugge zich voorbereiden op deze ontwikkelingen? Hoe kunnen we de bevolking engageren om hier mee over te denken en eventueel mee in te investeren?

Vraag 9: Hoe kunnen we alle Bruggelingen - en vooral de meest kwetsbare en geïsoleerde - hierbij betrekken?

Vraag 10 : Hoe organiseren we een betaalbare en kwalitatieve gezondheids- en welzijnszorg voor iedereen?

© Toerisme Brugge / Jan D'Hondt

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot