Het idee warmtenet zet stappen vooruit

17 mei 2017

Op het webplatform van de toekomst van Brugge werd een tijdje geleden het idee 'warmtenetten' gelanceerd. Doel is om die warmtenetten te gaan stimuleren en uit te breiden. Een warmtenet is een energieconcept waarbij restwarmte gebruikt wordt voor de centrale opwarming van water. In een warmtenet wordt warm water vanuit één centrale plaats via goed geïsoleerde ondergrondse leidingen tot bij de woningen / bedrijven / instellingen gebracht, voor verwarming en sanitair gebruik. 

Er staan intussen een aantal nieuwe warmtenetten op de planning. Denk aan een warmtenet tussen IVBO en het bedrijf Donaldson Europe dat in volle expansie is. De twee bedrijven zijn elkaars overburen langs de Pathoekeweg en zullen door de levering van groene warmte een besparing van 780 ton CO2-uitstoot realiseren. Doel is dat dit warmtenet er komt tegen november 2017.

Nieuwe duurzame woonwijken

Langs de Blankenbergse Steenweg zijn er twee projecten voor de aanleg van nieuwe duurzame woonwijken. In de nieuwe wijk Duivekeet plant de Brugse Maatschappij van Huisvesting (BMH) de bouw van een sociale woonwijk van 8 koppelwoningen, 14 eengezinswoningen en 4 appartementen van elk 25 wooneenheden. In het daar achter liggende project Blauwe Torenpoort plant Woningbouw Blomme een project van 48 eengezinswoningen en een appartement van 28 wooneenheden. Dit gaat in totaal om 166 wooneenheden. Beide projecten waren snel overtuigd van het belang van duurzaam bouwen dat hiernaast een gunstige invloed heeft op de energiefactuur van de bewoners. In de wijken wordt geen aardgasnet meer aangelegd, maar voorziet IVBO in de aanleg van een lokaal warmtenet op lage temperatuur. In deze woonwijken zal er bij de levering van groene warmte een geschatte besparing zijn van 160 ton CO2-uitstoot per jaar.

Om je een idee te geven: 1 ton C02 uitstoten doe je wanneer je...

  • 319 liter diesel verbrandt 
  • 7x naar Parijs vliegt 
  • 300 kilo standaard kantoorpapier verbruikt 
  • 16.000 km met de trein reist 
  • 500 dagen ademhaalt

De bouw van een nieuw lokaal warmtenet in een wijk past in het klimaatplan van Stad Brugge. 

Toekomstplannen

IVBO heeft nog verdere toekomstplannen voor het warmtenet. Het bestaande net is nu 35 jaar in gebruik (° 1982). In de directe omgeving van het warmtenet zijn er verschillende nieuwe projecten gepland, gaande van industriezones tot een voetbalstadium over de Sint-Pietersmolenwijk met nieuwe sociale woonwijken, private woonwijken en zorgcentra van het OCMW. Bij de aanleg van het nieuwe warmtenet behouden we de aansluitingen bij de bestaande klanten en stemmen we het nieuwe tracé af op deze nieuwe ontwikkelingen.

 

 

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot