Fitnesstoestellen in de openbare Brugse ruimte

23 maart 2017

Sport voor allen gaat een stapje verder in Brugge Sportstad. Het licht is op groen gezet voor het actieplan ‘outdoor fitness’. Met dat plan wil de Stad per deelgemeente op geschikte locaties outdoor fitnesstoestellen plaatsen die vrij toegankelijk zijn. 

Tijdens de ideeënronde via de toekomst van Brugge werd hierover ook een idee door een Bruggeling ingediend, namelijk: 'fitness op de Vesten'.

In het beleidsprogramma 2013- 2018 van de Stad werd opgenomen dat er geïnvesteerd wordt in kleinschalige sportinfrastructuur. Daaronder wordt accommodatie verstaan zoals trapveldjes, pannaveldjes, minipitches, Finse piste, maar ook outdoor fitnesstoestellen. Voor die toestellen onderzoekt de Stad nu mogelijke locaties per deelgemeente en wordt voor de komende jaren een actieplan opgesteld.

Bedoeling is om in iedere deelgemeente één à twee locaties aan te duiden die daarvoor geschikt zijn. In een eerste testfase zullen domein Koude Keuken in Sint-Andries, domein Gulden Kamer in Sint-Kruis en het Baron Ruzettepark in de binnenstad van fitnesstoestellen worden voorzien. Dit wordt geëvalueerd en hierna wordt het plan verder uitgewerkt. Op het sportstrand in Zeebrugge stonden er al vijf toestellen die tijdens de wintermaanden worden weggenomen.

De Stad wil de inwoners op die manier stimuleren tot voldoende lichaamsbeweging. Informeel sporten - niet gebonden aan vaste tijdstippen of locaties  - neemt toe en de Stad wil mensen die mogelijkheid aanreiken om hen daar verder in te stimuleren. Al is ook de sociale component belangrijk. Mensen samenbrengen in de buurt of op een pleintje via sport heeft ook een duidelijke meerwaarde.

De outdoor fitnesstoestellen worden de eerste met een vast karakter op Brugse bodem.

Zie ook

16 december 2019

Stad Brugge bouwt met studenten VIVES aan het Brugge van de toekomst.

1 oktober 2019

'De Stadsrepubliek' heeft een website met actuele info over dit project. Neem zeker een kijkje op www.destadsrepubliek.be