Fietsival op 26/10!

13 september 2017

Wist je dat we dit jaar het 200-jarig bestaan van de fiets vieren? En dat De Standaard Brugge onlangs als ‘dé fietsstad van Vlaanderen’ uitriep, naast een enquête door Test-Aankoop waarbij Brugge en Hasselt als meest fietsvriendelijke steden in Vlaanderen uit de bus komen? Als fietsstad bij uitstek organiseerde de toekomst van Brugge samen met de mobiliteitsdienst op donderdag 26 oktober 2017 een Fietsival in de Magdalenazaal. Een congres waar binnen- en buitenlandse gasten spraken over de rol van de fiets in een stedelijke omgeving. Met de input hiervan wil het stadsbestuur voortbouwen aan een stad waarin de Bruggeling nog veiliger en comfortabeler kan fietsen. 

Dit Fietsival was het jaarlijkse congres van de toekomst van Brugge. Over fietsen in Brugge werden namelijk heel wat ideeën ingediend via het webplatform van de toekomst van Brugge, gaande van een nieuwe fietsbrug tussen de Gent- en de Kruispoort, een fietsverbinding tussen Brugge – Zeebrugge, verhogen van de fietsveiligheid of inzetten op fietsstraten en fietsinfrastructuur. Met andere woorden: voor de toekomst van Brugge een belangrijk thema om tijdens dit congres de focus op te leggen. 

Programma

Inschrijven

Praktisch

Voortraject

Tentoonstellingen

 

Programma

Het programma bestond uit een ochtend- en een namiddaggedeelte dat gepresenteerd wordt door Ruben Van Gucht.

Het ochtendgedeelte (9u-12u) focuste zich op alle Bruggelingen, mobiprofessionals, lokale handelaars, ... waarbij tijdens een plenaire sessie onder meer het Brugse, Vlaamse en Europese verhaal gebracht werd, de socio-economische voordelen van fietsen en zelfs een stuk geschiedenis over de fiets.

8u30'-9u Ontvangst  
9u Stand van zaken Brugse fietsbeleid en voorstelling eerste Brugse fietsbarometer Burgemeester Renaat Landuyt en voorzitter Gemeenteraad Annick Lambrecht
9u15' Stand van zaken Vlaamse fietsrealisaties Wout Baert (Fietsberaad)
9u30' Eindbalans 'Correspondent de fiets' Tom Ysebaert (De Standaard)
9u45' Stand van zaken fietsen in Europa: 'smarter cycling in Europe and worldwide: entering the century of connected active mobility' Manfred Neun (European Cyclists' Federation)
10u15' Koffiepauze  
10u45' Bikenomics

Paolo Ruffino (Decisio, RootAbility)

11u15' The socio-economic history of cycling

Ana Santos (Universiteit Lissabon)

12u-13u Broodjeslunch  

De namiddag (14u-16u15') stond in het teken van Brugge als ‘kind- en jeugdvriendelijke stad’. Alle Brugse scholen van het vijfde leerjaar tot en met het derde middelbaar waren welkom voor een leerrijke namiddag over Brugge fietsstad. Er waren interessante presentaties over veilig fietsen, de ‘fietsprofessor’ kwam langs en we sloten af met een spektakel.

13u30' - 14u Ontvangst  
14u

Voorstelling eerste Brugse fietsbarometer

Brugge als kind- en jeugdvriendelijke stad

Burgemeester Renaat Landuyt

Schepen Franky Demon

14u15' Voorstelling kunsteducatief voortraject De Batterie
14u45'

Actieplan veilige schoolomgeving

Voorstelling verkeerseducatieve route 

Schepen Pablo Annys

Piet Verroens (Mobiel 21)

15u

Voorstelling 'World Bicycle Relief' programma, de kracht van de fiets als vervoersmiddel in ontwikkelingslanden

Lena Kleine-Kalmer van World Bicycle Relief

 

15u30' 200 jaar fiets Professeur Velo
15u45' Welk team racet het snelst door de Brugse straten?! Velodroomshow
16u15' Einde  

Inschrijven

De inschrijvingen zijn intussen afgesloten.

Praktisch

Het fietsival ging door in de Magdalenazaal (MaZ), Magdalenastraat 27, Sint-Andries (Brugge).

Bereikbaarheid per fiets

Vanuit het centrum fiets je de Smedenstraat in en ga je door de Smedenpoort. Je bereikt het Canadaplein, waar de Gistelse en de Torhoutse Steenweg samenkomen. Aan de lichten steek je zowel de Gistelse als de Torhoutse Steenweg over. Je rijdt dan rechtdoor de 18 Oktoberstraat in. Op het einde kom je uit aan de Magdalenastraat. Rechts ligt de MaZ waar speciaal voor dit fietsival movilo's (mobiele fietsstallingen) voorzien zijn.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer
Vanaf het station is de Magdalenazaal op wandel- en fietsafstand (een kleine 2 km). Aan de achterkant van het station ga je naar rechts en neem je de nieuwe fiets- en wandeltunnel. Je wandelt de Stationslaan in en neemt de eerste straat links. Na 250 meter zie je rechts de MaZ.

Bereikbaarheid met de wagen
In de omgeving van de MaZ is er een blauwe zone van kracht van maandag t.e.m. zondag van 09.00 tot 18.00 uur. Je kan er als bezoeker met een blauwe parkeerschijf maximum 4 uur parkeren.

Voortraject

In het kader van het project ‘kind- en jeugdvriendelijke stad’, kreeg de mening van kinderen en jongeren over fietsen in Brugge een centrale plaats in het Fietsival. Half september startte een voortraject waarbij kinderen op een creatieve manier hun mening kunnen geven over wat een fietsvriendelijk Brugge voor hen betekent. In augustus werd een oproep gelanceerd naar alle Brugse scholen. Drie scholen (één uit het centrum: Sint-Leo Hemelsdale, één uit Brugge noord: stedelijk onderwijs Brugge noord afdeling Lissewege en één uit de deelgemeentes: De Tandem uit Sint-Kruis) werden geselecteerd. Aan de hand van workshops, mondde dit uit in kwalitatieve stadsvlaggen (banners) die vanaf de week van het Fietsival uithingen in de winkelstraten en aan de betreffende scholen. Daarnaast werd ook een pamflet gemaakt dat meer uitleg geeft over de betekenis van deze vlaggen.

Tentoonstellingen

In Volkskundemuseum
Naar aanleiding van 200 jaar fiets is de Velodroom - een privéfietsmuseum in Snellegem - van dinsdag 10 oktober 2017 tot en met zondag 7 januari 2018 te gast in het Volkskundemuseum. De traditiekast is gevuld met allerlei fietsattributen: lantaarns, bellen, merk- en taksplaten, fietspompen, reclameborden,… Daarnaast lenen de Onvergetelijke Retrofietsers van Ettelgem (ORE) een aantal van hun rijwielen uit. Die markeren een belangrijke evolutie in de fietsgeschiedenis.
Kom zeker een kijkje nemen!
Volkskundemuseum, Balstraat 43
 
In 'Mijn Brugge'
De fiets bestaat 200 jaar en dat mag gevierd worden. Naast het Fietsival op 26/10 in de MaZ starten we op 28/10 met een gratis tijdelijke tentoonstelling van revolutionaire en uitzonderlijke fietsen, in samenwerking met het Wielermuseum Roeselare. Deze speciale en historische fietsen zijn gratis te bekijken in ‘Mijn Brugge’ (Frank Van Ackerpromenade - Stationsplein) tot eind december. Daarenboven wordt ingezoomd op hoe Bruggelingen zelf hun fietsstad voorstellen op een kaart. Er worden daarbij enkele films getoond over hoe Brugse schoolgaande jongeren die fietsstad ervaren. De openingsuren van 'Mijn Brugge' vind je hier

Zie ook

23 juli 2019

Het stadsbestuur gaf groen licht voor de opening van een pop-up ginbar op de plaats van 't Zandlopertje. 

1 juli 2019

Kom elkaar ontmoeten tijdens Wijk Up in Zeebrugge