Dit was het Festival!

Een school met kippen en een beroepscentrum en een kinderreceptie

Kinderen van drie zesde leerjaren knutselden onder begeleiding van vzw De Batterie verder aan de ideeën voor de stad van de toekomst. De ene groep maakte een flatgebouw waar arm en rijk kunnen samenwonen, op palen in het geval de zee stijgt. De andere groep een school open voor iedereen, met kippen en varkens. er was een technologiecentrum, een centrum om een beroep te leren, …. samen met indrukwekkende animatiefilmpjes van plekken in Brugge die je kan zien veranderen in de toekomst én vlaggen met prachtige slogans en beelden over de dromen van de kinderen over Brugge werd alles samengebracht tot een indrukwekkende installatie. Kinderen mochten op de foto voor de krant met de Burgemeester en de Schepen en kregen welverdiende 'boules de berlins' mét chocomelk op de kinderreceptie.

De resultaten van deze en andere klassen worden meegenomen in de opmaak van het beleidsplan ruimte, dat momenteel in opmaak is.
De installatie is vanaf maart te bezichtigen in ‘Mijn Brugge’, naast het Huis van de Bruggeling.

Samen voor een Kindvriendelijke Stad

Naomi Felder inspireert mensen uit het werkveld, burgers, stadsdiensten, politie, … met haar verhaal over ‘de nieuwe generatie stadskinderen’ of hoe kinderen ruimte maken en anders ervaren dan we soms denken.
Na haar verfrissende toespraak werd in groepen nagedacht over de kansen voor een kindvriendelijk beleid in Brugge, over de participatie van kinderen, over de plekken waar er moet ingezet worden op kindvriendelijkheid, … een mooie start van een kindvriendelijk jaar. 

Illustratice Jolijn bracht alles prachtig en overzichtelijk in beeld!

 

 

tekening_sketchnote_interactieve_sessie.pdf

Pecha Kucha - 13 burgerprojecten aan het woord

Ondertussen kon je in sneltempo een zicht krijgen op wat leeft en beweegt in Brugge. In de aula van Howest gaven 13 geëngageerde burgers in ware Pecha Kucha stijl (20 beelden, 20 seconden per beeld) hun idee of project door aan elkaar. Een opeenvolging van verbazend mooie initiatieven, van een idee om ouderen een wandelzoektocht te laten doen, een app voor fietsende kinderen, een moestuin voor de buurt, een brede school, een bar in het buurtpark tot duurzame doelstellingen van de UN. Heel wat moois, hier nog te ontdekken voor wie er niet bij was!

 

powerpoint van de 13 projecten

 

Receptie en stadsdebat

Tweede deel van de avond: een korte receptie met toespraak van de Burgemeester, uitreiking van klimaatprijzen aan 13 MOS  scholen door schepen Mieke Hoste én veel bewondering voor het mooie werk van de kinderen. Verbazing ook over de prachtige turnzaal die Howest voor de gelegenheid ter beschikking stelt. Als dit geen toekomstplek is!

Om 20 uur startte het debat: Hoe moeten we ons wapenen tegen water, wat zijn de opportuniteiten van water voor Brugge. En kan Brugge blijven verleiden als eeuwenoude stad?
Jandirk Hoekstra brengt een moeilijke, maar extreem boeiende uiteenzetting over adaptatie, klimaatverandering, bekkens, boezems en stromen. Stefaan Kerger leidt het debat met Till-Holger Borchert, Peter  Vanden Abeele, burgemeester Renaat Landuyt en schepen Franky Demon. Ze buigen zich over de stellingen:

- Water, troef uit het verleden, dreiging voor de teokomst?
- Zeebrugge als kuststad
- De romantiek van Brugge wordt gemaakt door de mensen tussen gebouwen
- De beste bescherming voor erfgoed is een blijvende kwalitatieve verandering.

Kritische en gewiekste vragen uit het publiek zorgden voor een geanimeerd debat. Een top afsluiter van een boeiende reeks stadsdebatten. 

 

presentatie Peter Vanden Abeele

 

presentatie Dirk Jan Hoekstra 

 

reacties via twitter op het debat

 

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot