Deel je tuin samen met je buur(t)

20 maart 2018

'Alles wat verzuring en vereenzaming kan tegenwerken is belangrijk'

Het platform ‘de toekomst van Brugge’ verenigt plannen en ideeën van Bruggelingen over mensen én ruimte in de stad. Flexibel ruimtegebruik en andere vormen van wonen en samenleven komen daarbij vaak aan bod. Verschillende ideeën gaan over sociale interactie met buren, samen spelen, samen groenten en fruit kweken…

Een goed voorbeeld is het ‘tuindelen’: twee of meer buren die hun voortuin delen en/of de haag tussen hun achtertuinen wegnemen en zo samen een grotere gemeenschappelijke tuin beheren. Tuindelen biedt heel wat mogelijkheden voor alle gebruikers en zorgt voor meer tuinplezier.
Wil je (een deel van) je tuin of onbebouwd terrein openstellen en het buurtgevoel meer aanwakkeren? Denk je aan een gemeenschappelijke buitenkeuken of barbecue, een grotere speelruimte voor de kinderen… ? Dan is dit project iets voor jou.

De Stad ontwikkelde met Samenhuizen Brugge een embleem om tuindelen in Brugge te erkennen. Wie zijn tuin deelt, kan dit embleem aan zijn gevel bevestigen. De aanleiding was een wedstrijd over tuindelen in 2014. In 2015 kregen de winnaars van het stadsbestuur een cheque om (een deel van) hun tuindeelprojecten te bekostigen. Buren Johan Vandingenen en Els Vanpachtenbeke en hun gezinnen behoorden tot de gelukkigen. Ze delen hun tuin in de Koude Keukenstraat op Sint-Andries.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om jullie tuinen te delen?
ELS VANPACHTENBEKE Ik had de wedstrijd opgemerkt en we waren meteen enthousiast. We vonden het een fantastisch idee om onze voortuinen te delen, want het kon de ideale aanvulling zijn op de ruilkast die er al stond. Samen met onze toenmalige buren zijn we gaan ontwerpen en tot ons groot plezier wonnen we de wedstrijd. Toen de deeltuinen af waren, werden Johan en zijn gezin onze nieuwe buren. Gelukkig waren zij het idee ook zeer genegen.

Welke gedeelde zaken staan er?
JOHAN VANDINGENEN Er staat tuinmeubilair, waaronder een grote tuinbank, en je vindt er groenten en bessen en een ruilkast met bibliotheek.

Waaraan hebben jullie de 4.000 euro besteed?
E. VANPACHTENBEKE Eerst maakten we beide voortuinen helemaal vrij. We huurden een kraantje om alle bomen en struiken te verwijderen. Daarna bouwden we alle muurtjes weer op en vernieuwden we het ijzerwerk. De rest van de centen gingen naar de tuinbank en de zitbanken en naar nieuwe paden, decomateriaal, de kokos bodembedekker en nieuwe beplanting. Het overschotje gebruikten we voor het openingsfeestje.

Wat is de meerwaarde van het tuindelen?
J. VANDINGENEN Eerst en vooral biedt het een plek buiten voor mensen die in een appartement of woning zonder tuin wonen. Daarnaast is het de bedoeling om mensen uit de straat en uit de buurt dichter bij elkaar te brengen. Als mensen met elkaar praten en elkaar beter leren kennen, geeft dit een veiliger gevoel. Het zorgt er ook voor dat mensen elkaar sneller te hulp schieten.

Welke afspraken maakten jullie onderling?
J. VANDINGENEN Echt concrete afspraken hebben we nooit gemaakt. Ieder onderhoudt zijn eigen deel van de tuin en dat loopt prima.
E. VANPACHTENBEKE Bij het ontwerp kozen we voor een bijna onderhoudsvrije voortuin, dus heel veel klusjes zijn er niet. Het geeft ons meer tijd om gewoon te genieten.

Welk moment blijft jullie het meeste bij sinds jullie de tuinen delen?
E. VANPACHTENBEKE Tijdens het openingsfeestje was er veel volk en de mensen waren ook echt benieuwd. Het hoogtepunt was toen een dame voorzichtig kwam vragen of ze een courgette mocht oogsten. Enkele uren later kwam ze terug met een pot verse courgettensoep. Heerlijk!

Is er meer contact met de buren sinds jullie aan tuindelen doen?
J. VANDINGENEN Ik heb al buurtbewoners gesproken waarmee ik anders geen contact zou hebben. Toch merk ik dat er nog wat drempelvrees is…
E. VANPACHTENBEKE Ik begrijp dat sommige mensen het raar vinden om in andermans voortuin te zitten, maar ik wil benadrukken dat ze zich vooral niet moeten inhouden. Wij delen de tuin heel graag!

Waarom zou je mensen oproepen om aan tuindelen te doen?
J. VANDINGENEN Het geeft buitenruimte aan mensen die daar niet over beschikken en het zorgt ervoor dat buren elkaar gaan vertrouwen en helpen.
E. VANPACHTENBEKE Bovendien is alles wat verzuring en vereenzaming kan tegenwerken belangrijk, dus ook kleinschaliger projecten als een deeltuin.

Wil je jouw tuin delen en het embleem ontvangen?
Contacteer Samenhuizen Brugge. Meer info via deze link.

Wil je je schouders zetten onder één of meerdere projecten via de toekomst van Brugge? Mail dan naar toekomst@brugge.be.

© Afbeelding - passantenpaviljoen - Tom Callebaut

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot