De toekomst van Zeebrugge: een plek om te wonen, te werken en te vertoeven

25 januari 2018

Zeebrugge en haar wereldhaven zijn niet los van elkaar te zien. Vanop het strand kan je indrukwekkende schepen zien aan- en afvaren. De haven stelt maar liefst 27.000 mensen tewerk, rechtstreeks en onrechtstreeks. Hiervoor is een goede ontsluiting via de weg, het spoor en het water broodnodig.

Maar Zeebrugge is meer dan een industriële en logistieke haven. Er is een eindeloos breed strand, een dijk op mensenmaat, een trein die pal naast dat strand stopt en overal gratis parking. In tegenstelling tot vele andere havengebieden, werden de Zeebrugse woonwijken pas opgebouwd na het ontstaan van de haven. Fysiek zijn de wijken van elkaar afgesneden door grote infrastructuren die tot stand kwamen door die havenontwikkeling en de toeristische ontwikkeling van de kust. Dit betekent dat het belangrijk is om leefbaarheid van de vier polderdorpen rond de haven te vrijwaren. Zeebrugge moet met andere woorden opnieuw de potentie hebben om een aantrekkelijke plek te worden om – naast te werken -  ook te wonen en te vertoeven, om te leven en te beleven.

Dit is ook het uitgangspunt van de studie die eind 2017 voorgesteld werd over de toekomst van Zeebrugge. Zeebrugge heeft alle mogelijkheden in zich om zowel een wereldhaven als een familiale badplaats te zijn. Hierbij speelt onder meer een eenvormig openbaar domein, een uitgebouwd netwerk van trage wegen en kwalitatieve, stedelijke, groene ruimtes een cruciale rol.

Naar aanleiding van deze studie vinden wij het als Stad belangrijk om je te informeren over de acties die we zullen ondernemen, wat de studie concreet inhoudt en welke initiatieven en evenementen je de komende periode in Zeebrugge mag verwachten. Je kan binnenkort onder meer genieten van een drankje in het ‘URB SEA' café ter hoogte van het Badengebouw, Beaufort komt met een kunstwerk, het participatieplatform de toekomst van Brugge komt naar je toe, het nieuwe cruisegebouw komt eraan en nog veel meer.

We willen de toekomst van Zeebrugge echter niet alleen vormgeven, maar samen met de Zeebruggenaren, ondernemers, organisaties, … Daarom deze oproep: heb je een idee over de toekomst van Zeebrugge of werk je aan een project? Laat het ons weten en neem contact met ons op.
Deze revitalisering is een kans om Zeebrugge verder te vormen tot een veerkrachtige verblijfplaats met het oog op de toekomst en vooral ook samen met jou.

Zie ook

23 juli 2019

Het stadsbestuur gaf groen licht voor de opening van een pop-up ginbar op de plaats van 't Zandlopertje. 

1 juli 2019

Kom elkaar ontmoeten tijdens Wijk Up in Zeebrugge