De eerste tafelsessie zit erop

24 februari 2016

De allereerste tafelsessie voor de toekomstplek Ter Dreve is een feit. Tijdens de dag van de zorg op zondag 20 maart kwamen heel wat geïnteresseerden langs om kennis te maken met dit prachtige domein. 

Dienstencentrum Ter Dreve biedt in de groene rand rond Brugge een ruim dienstverleningsaanbod aan een honderdtal kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking, al dan niet gecombineerd met een autismespectrumstoornis. Ter Dreve zet volop in op maatschappelijke tendensen van zorgvernieuwing, inclusie en innovatie. Daartoe maken ze werk van een gedifferentieerd, dynamisch en laagdrempelig aanbod.

Ter Dreve werkt ook aan heel wat toekomstplannen en staat open voor partnerschappen met een maatschappelijke meerwaarde. Zo willen ze hun domein van 6,5 hectare ontsluiten en gestaag meer delen met de omgeving. Naast een snijpunt van twee drukke verkeersaders, is de groene omgeving van Ter Dreve een oase van rust voor de cliënten en medewerkers, maar ook voor iedereen die er op bezoek komt. Dit willen ze verder delen met de buurt en met de buitenwereld, door met permanente en tijdelijke initiatieven de campus meer uitnodigend te maken.

De plek biedt heel wat mogelijkheden: gaande van volkstuintjes, een joggingpad, een dierenweide, een kampeerruimte voor jeugdbewegingen, tot een speelbos. Om dit verder te onderzoeken, stelden ze hun domein open op zondag 20 maart. Je kon er meedenken, mee beleven en meestappen in hun verhaal. Want samenwerken met individuele mensen, organisaties, bedrijven en overheden die verfrissende ideeën, aanvullende expertise of financiële middelen aanreiken, is waar ze actief naar op zoek zijn. De grenzen letterlijk opengooien, focust dan ook op het toegankelijker maken van dit prachtige domein.

 

Je kon je die dag laten rondleiden op het domein en je ideeën en suggesties geven tijdens een tafelsessie, georganiseerd door de toekomst van Brugge.

We bevroegen de mensen over hun ideeën op verschillende manieren:

-      via een luchtfoto waarop de aanwezigen zich een goed beeld konden vormen over deze plek en op die manier de mogelijkheden ervan beter konden inschatten

-      aan de hand van ideeënfiches konden de aanwezigen aangeven hoe ze de plek zien en of ze hieraan willen meewerken

-      kinderen konden tekenen wat Ter Dreve voor hen kan inhouden

-      aan de hand van inspiratiekaarten konden de aanwezigen aanduiden of ze de suggesties goed / te nuanceren / niet goed vonden. Er werden 247 stemmen uitgebracht over deze elf verschillende ideeën (speelbos, avontuurlijke speelplek, kamperen, culturele evenementen, picknick, prikkelpad, spilvarken, joggingpad, dierenweide, fietsroute, buurttuinieren), waarvan er 195 goed bevonden werden, 45 te nuanceren en 34 minder goed.  

 

Populairste ideeën  
Dierenweide 26
Buurttuinieren 23
Speelbos 19
Prikkelpad 17

 

Minder populaire ideeën  
Kamperen 8
(Culturele) evenementen 7
Jogginpad 4

 

Zie ook

7 juli 2019

Sinds eind maart tot het begin van de zomer trok het nieuwe stadsbestuur de Brugse wijken in. Het doet dit onder de naam ‘buurt aan de beurt’. 

30 oktober 2018

In deze brochure krijg je tips om jouw buurt te vergroenen, mooier, duurzamer en warmer te maken.