Brainstorm anti-eenzaamheidsplan: grote opkomst en mooie dynamieken

6 oktober 2017

Op 3 oktober werd een startconferentie georganiseerd voor het lokaal actieplan tegen eenzaamheid. Naar aanleiding van een aantal overlijdens in de zomer van 2017 waarbij vier Bruggelingen in alle eenzaamheid gestorven waren, besloot de Stad Brugge om een anti-eenzaamheidsplan op te maken. Maar de stad wil dit niet alleen doen: we gaan hiervoor samen met het OCMW, het middenveld en alle geïnteresseerde Bruggelingen aan de slag.

Dat het thema eenzaamheid en isolement heel wat mensen aanspreekt, is duidelijk. Na drie heel inspirerende sprekers die nieuwe inzichten en voorbeelden brachten op deze startconferentie, schoven ruim 140 aanwezigen samen aan vijftien tafels. Ze brachten in kaart welke initiatieven - in Brugge en daarbuiten - bestaan en zochten daarbinnen linken en ruimte voor nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden. Als resultaat van de brainstormoefening werden er vijftien concrete acties voorgesteld die je hierboven bij de afbeeldingen kan nalezen. De letter 'B' kwam zowat bij alle voorgestelde acties duidelijk aan bod: van buurtbabbelaars, een babbelbank, bel 200, ken je buur - ben je buur, tot stroatmoaten, een centraal meldpunt en een buurtnetwerk. 

Vervolgtraject

Met deze input wordt verdergewerkt aan het actieplan. Een aantal voorstellen zijn praktisch, doordacht en snel realiseerbaar. Andere vragen iets meer uitwerking en vereisen de nodige budgetten. Hier gaan we alvast verder mee aan de slag. EInd 2018 komen we terug samen in een opvolgconferentie om te zien welke concrete stappen er intussen gezet zijn.

Deze startconferentie gaf alvast blijk van heel wat positieve vibes en daadkracht. Samen een vierkant vormen tegen eenzaamheid en de vastberadenheid om hier iets aan te doen als mens, buur, mantelzorger, vrijwilliger, organisatie, stad, en OCMW. Dit alles voor een zorgzame en warme stad waarbij niemand vergeten mag worden. 

Er werd een Facebookgroep 'Vierkant tegen Eenzaamheid’ aangemaakt. Via deze groep kunnen we elkaar op de hoogte houden van bestaande projecten en acties die kaderen binnen het thema. Om actief en interactief te gebruiken dus.

Alle verdere info vind je op de website van de Stad Brugge en de toekomst van Brugge.

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot