AllRide toont jongeren veilige weg naar school

15 mei 2019

Veilig door het verkeer is een belangrijke doelstelling tijdens deze legislatuur. Ook verschillende idee-indieners bij de toekomst van Brugge denken hetzelfde erover. We hebben al heel wat ideeën rond veiligheid in het verkeer mogen ontvangen. Fietsers en stappers moeten veilig naar het werk of op school geraken. Tijdens een pilootproject gaan jongeren van het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut de fiets op met een slimme lamp en een app, AllRide. Het moet hen aanzetten om meer te fietsen, maar ook om veiligere fietsroutes te gebruiken. Samen met BAM Belgium en AE nv wil de stad het fietsen naar school veiliger en aantrekkelijker maken en zelf meer inzicht krijgen in de verschillende routes. 

Brugge, fietsstad

In Brugge gebeurt 45% van alle woon-, werk- en schoolverplaatsingen met de fiets, daarmee is Brugge koploper in België. Vanuit die positie zet de stad graag mee haar schouders onder het AllRide-project. Het is de bedoeling om nog meer jongeren op de fiets te krijgen en hen via veilige routes op hun bestemming te krijgen. In het beleidsprogramma staan heel wat doelstellingen rond dit thema vermeld. De stad zal tijdens deze legislatuur ook inzetten op slimme technologie. Daarom besteedt Stad Brugge uitgebreid aandacht aan diverse smart-cityinitiatieven zoals deze app.

Slimme fietslampen en -app. 

De afgelegde fietsroutes worden live via een slimme fietslamp en/of app in kaart gebracht. Deze gegevens worden verzameld via een platform waarin scholieren feedback kunnen geven, inzicht krijgen in veilige routes en zicht hebben op de door hun afgelegde routes en verzamelde punten. 

Om het aantrekkelijk te maken voor jongeren worden de lampjes gekoppeld aan een online spelplatform. Ze krijgen punten als ze (veilig) fietsen en als ze feedback geven over de veiligheid van de route. Met de punten kunnen jongeren toegang krijgen tot extra niveaus in het spel en meer beloningen winnen, zowel individueel als met de hele klas. Door de feedback kan AE nv alternatieve en veiligere routes voorstellen aan de jongeren. De verzamelde gegevens kunnen in de toekomst ook gebruikt worden om de mobiliteitssituatie te verbeteren

Het spel

Wie een dag heen en terug naar school fietst, krijgt 10 punten. Maar hoe meer dagen je na elkaar fietst, hoe meer punten je kan verdienen, tot 15, 20 en 30 punten extra per dag. Vanaf een bepaald aantal punten stijgen de jongeren een level in het spel en moeten ze quizvragen beantwoorden of challenges doorstaan. Wie een volgend level bereikt, krijgt een prijs zoals tickets voor het zwembad, een fietslamp of -bel, of zelf tickets voor een voetbalmatch.

Pilootproject

Het pilootproject loopt van 15 mei tot 14 juni op het Sint Franciscus-Xaveriusinstituut in Brugge en van 13 mei tot 21 juni in Sint-Jozef Coloma in Mechelen.

De app-ontwikkelaars zullen de gegevens die volledig anoniem opgeslagen worden nadien verwerken en eventuele verbeteringen aan het systeem toevoegen.
De ambitie van de app-ontwikkelaars is dat de scholieren meer, gezonder en veiliger kunnen fietsen op basis van de feedback die ze geven. Steden krijgen op hun beurt inzichten in de fietsveiligheid en advies over alternatieven. Op termijn kunnen ze een verduurzaming van de mobiliteit bereiken, dankzij o.a. minder verkeersdruk en minder CO2-uitstoot.

SCIFI

Het project maakt onderdeel uit van een Europees subsidietraject in het thema 'Smart City'. Dankzij de subsidie kan de stad experimenteren met innovatief aanbesteden waarbij Brugge een stedelijke uitdaging in de markt zet. Lees alles over het traject hier

Zie ook

16 december 2019

Stad Brugge bouwt met studenten VIVES aan het Brugge van de toekomst.

1 oktober 2019

'De Stadsrepubliek' heeft een website met actuele info over dit project. Neem zeker een kijkje op www.destadsrepubliek.be