Werk mee aan de Brugse fietsring en stel je kandidaat!

25 november 2019

De toekomst van Brugge lanceert een open oproep naar 25 personen om deel uit te maken van de werkgroep ‘Brugse fietsring (technisch de naam 'FR30'). De 15 andere leden van de werkgroep, worden door de Stad uitgekozen (denk aan de Fietsersbond en een aantal adviesraden).

Doel

Brugge is een stad waar veel gefietst wordt. De cijfers tonen dit aan. Deze drukke fietsintensiteit heeft tot gevolg dat er op diverse plaatsen gebotst wordt op de limieten van de infrastructuur, onder andere omheen de historische binnenstad waar veel fietswegen samenkomen.
Om een voorbeeld te geven: De Hendrik Consciencelaan in het West-Bruggekwartier (tussen Smeden- en Boeveriepoort) bereikt op piekuren zo’n 1.100 fietsers per uur op een dubbelrichtingsfietspad van 2,5 meter breed. Onder meer hier wordt er op de grenzen gebotst.

Het stadsbestuur lanceert onder de noemer ‘FR30’ het concept van een fietsring met focus om de ringweg rond het centrum van de Stad (R30) vlot te kunnen oversteken. Hiervoor vormen drie (intern)nationale bureaus een ploeg om te onderzoeken hoe fietsers zich vlot rondom de Stad kunnen bewegen, bestaande uit West 8, Copenhagenize Design Co. en Vectris.

We willen als Stad graag een antwoord op twee vragen.

 • Enerzijds een goede definiëring van de FR30 waarbij onder meer comfort, veiligheid, een vlotte doorstroming  en bescherming van de binnenstad (Unesco), samen met de ‘vesten’ centraal staan.
 • Anderzijds een antwoord op de vraag waar de FR30 ruimtelijk gesitueerd kan worden. Op die manier kunnen bewuste keuzes gemaakt worden voor de beste plaats voor de fiets mét respect voor het erfgoed en de natuur.

  De Brugse fietsring maakt deel uit van het Europese subsidieproject ‘Handshake’ waarbinnen Europese steden hun kennis uitwisselen over fietsbeleid. Brugge is één van de 13 steden die deelneemt. Kopenhagen, Amsterdam en München nemen het voortouw om partnersteden als Brugge, Bordeaux en Manchester te inspireren.

Interesse?

Inwoner van Brugge centrum of één van de deelgemeentes? Ondernemer? Bakfietsouder? Woon-werkfietser? Elektrische fietser? Hobbyfietser? Koersfietser? Met-jonge-kindjes-fietser? Of momenteel niet-meer-fietser?
Én wil jij het onderzoek naar zo’n Brugse fietsring mee vormgeven?

Dan zijn wij op zoek naar jou! We plannen een eerste startmoment op zaterdag 25 januari 2020 in ‘Mijn Brugge’ op het Stationsplein. Hierna komen er nog een aantal momenten waarop je uitgenodigd zal worden.

Deze dag is een unieke kans om te brainstormen met internationale experts van Copenhagenize, West 8 en Vectris.

Zegt dit je iets en wil jij jouw kijk op het fietsen in Brugge met ons delen? Stel je hier kandidaat tot eind december! Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
 

Startdag 25 januari

Het startmoment om mee na te denken over dit project, gaat door op zaterdag 25 januari 2020. De leden van de werkgroep worden hierop uitgenodigd.

Het programma (10 – 16 uur) ziet er als volgt uit:

 • Ochtend (10 uur – 12.15u)
  Welkom tussen 10 uur en 10.30u
  Start ochtendprogramma 10.30u
       o presentatie en situering van het project
       o presentatie van de scenario’s en hun impact op de stedelijke mobiliteit
       o debat
   
 • Broodjeslunch (12.15u – 13 uur)
   
 • Namiddag (13 - 16 uur)
  Debat en conclusies 13 uur – 15.30u
       o debat, reflectie en twee kleine werkgroepen, telkens begeleid door een vertegenwoordiger van de Stad en het projectteam
       o tijd voor conclusies en vorming van een gedeelde visie
       o slotdrink (15.30u - 16 uur)