Werk mee aan de Brugse fietsring en stel je kandidaat!

25 november 2019

De toekomst van Brugge lanceert een open oproep naar 25 personen om deel uit te maken van de werkgroep ‘Brugse fietsring (technisch de naam 'FR30'). De 15 andere leden van de werkgroep, worden door de Stad uitgekozen (denk aan de Fietsersbond en een aantal adviesraden).

Doel

Brugge is een stad waar veel gefietst wordt. De cijfers tonen dit aan. Deze drukke fietsintensiteit heeft tot gevolg dat er op diverse plaatsen gebotst wordt op de limieten van de infrastructuur, onder andere omheen de historische binnenstad waar veel fietswegen samenkomen.
Om een voorbeeld te geven: De Hendrik Consciencelaan in het West-Bruggekwartier (tussen Smeden- en Boeveriepoort) bereikt op piekuren zo’n 1.100 fietsers per uur op een dubbelrichtingsfietspad van 2,5 meter breed. Onder meer hier wordt er op de grenzen gebotst.

Het stadsbestuur lanceert onder de noemer ‘FR30’ het concept van een fietsring met focus om de ringweg rond het centrum van de Stad (R30) vlot te kunnen oversteken. Hiervoor vormen drie (intern)nationale bureaus een ploeg om te onderzoeken hoe fietsers zich vlot rondom de Stad kunnen bewegen, bestaande uit West 8, Copenhagenize Design Co. en Vectris.

We willen als Stad graag een antwoord op twee vragen.

  • Enerzijds een goede definiëring van de FR30 waarbij onder meer comfort, veiligheid, een vlotte doorstroming  en bescherming van de binnenstad (Unesco), samen met de ‘vesten’ centraal staan.
  • Anderzijds een antwoord op de vraag waar de FR30 ruimtelijk gesitueerd kan worden. Op die manier kunnen bewuste keuzes gemaakt worden voor de beste plaats voor de fiets mét respect voor het erfgoed en de natuur.

    De Brugse fietsring maakt deel uit van het Europese subsidieproject ‘Handshake’ waarbinnen Europese steden hun kennis uitwisselen over fietsbeleid. Brugge is één van de 13 steden die deelneemt. Kopenhagen, Amsterdam en München nemen het voortouw om partnersteden als Brugge, Bordeaux en Manchester te inspireren.

Interesse?

Inwoner van Brugge centrum of één van de deelgemeentes? Ondernemer? Bakfietsouder? Woon-werkfietser? Elektrische fietser? Hobbyfietser? Koersfietser? Met-jonge-kindjes-fietser? Of momenteel niet-meer-fietser?
Én wil jij het onderzoek naar zo’n Brugse fietsring mee vormgeven?

Dan zijn wij op zoek naar jou! We plannen een eerste startmoment op zaterdag 25 januari 2020. Hierna komen er nog een aantal momenten waarop je uitgenodigd zal worden.

Deze dag is een unieke kans om te brainstormen met internationale experts van Copenhagenize, West 8 en Vectris.

De inschrijvingen zijn intussen afgelopen en alle deelnemers zijn geselecteerd.
 

Zie ook

3 februari 2020

Een geslaagde publieksdag rond de plannen voor een nieuwe Biekorf op zondag 2 februari. Mooie opkomst, veel suggesties en een nerf battle voor de jongsten als apotheose!

28 november 2019

De Brugse Zarra Neirynck uit de Zwaluwenstraat op Christus-Koning lanceerde een tof initiatief: de 'Knikjesstraat'.

© Benny Proot