Win met je buurtproject een mooi geldbedrag

13 maart 2019

Bouwbedrijf Matexi reikt voor de 4de keer de Matexi Awards uit, een prijs voor het meest verbindende buurtinitiatief. Het bedrijf roept buurtbewoners en verenigingen op om deel te nemen met een project dat buurtbewoners dichter bij elkaar brengt. Per categorie reikt Matexi 3 prijzen uit. Een jury bepaalt de eerste en de tweede prijs, ter waarde van 1.500 en 1.000 euro. Ook het publiek heeft een stem en kan een prijs uitreiken aan hun favoriete plek ter waarde van 1.000 euro. 

Winnaars van 2018

De Theatergarage in Borgerhout won de eerste prijs in de categorie 'particulieren'. Op een dag stond een oud garagegebouw te huur en grepen 500 gezinnen de kans om de garage gezamenlijk aan te kopen. De Theatergarage ontstond en op een korte tijd was het aanbod groter geworden dan 100 activiteiten. De initiatiefnemers focussen vooral op een kinder- en jongerenprogrammatie. De straffe daadkracht van de buurt, de open en brede werkingscultuur en de enorme inzet van zoveel vrijwilligers overtuigde de jury om dit pure burgerinitiatief als laureaat te kiezen.

De publieksprijs voor particulieren ging in 2018 naar 'Burenzorg met soep op de stoep'. Tierlantuin is een kinderdagverblijf in de Rabotwijk in Gent en organiseert maandelijks 'soep op de stoep'. De soep is een manier om vele en diverse mensen te bereiken. De burgers kunnen kiezen om deel te nemen aan verschillende activiteiten. Ze kunnen tips ontvangen over gezonde voeding en persoonlijke hygiëne in combinatie met goocheltrucs. Ze kunnen zelf speelgoed maken of oude kleding herstellen. Voor elk wat wils.

Alle winnaars vind je hier terug.

Ontvang jij binnenkort een mooie prijs of word je opgenomen in de Buurtatlas van Vicinia?

Maak je deel uit van een vernieuwend initiatief of ken je een verbindend project in de buurt? Twijfel niet en doe mee! Schrijf je in via deze website voor 24 april. Wie niet wint of niet bij de laureaten is, wordt ook opgenomen in de Buurtatlas van Vicinia, het kennisplatform voor buurtontwikkeling (vicinia.be). Neem zeker een kijkje op deze website voor tips en inspiratie. 

Veel succes!

© Matexi

Zie ook

27 februari 2019

Vanaf eind maart tot het begin van de zomer trekt het nieuwe stadsbestuur de Brugse wijken in. Het doet dit onder de naam ‘buurt aan de beurt’.

30 oktober 2018

In deze brochure krijg je tips om jouw buurt te vergroenen, mooier, duurzamer en warmer te maken.