Via welke kanalen kan je jouw Brugs project financieren?

18 mei 2018

Werk je aan je project, maar ben je nog op zoek naar een extra financieel duwtje in de rug? De stad - maar ook heel wat andere organisaties - ondersteunen projecten en organisaties die met initiatieven bezig zijn.
We sommen er hier een aantal voor je op.

Culturele projecten

Deze projectsubsidie heeft tot doel culturele projecten in Brugge te stimuleren. Je kan een subsidie ontvangen tot € 2.500. Meer info via deze link

Jong Ding

Met Jong Ding wil Stad Brugge nieuwe initiatieven van en voor kinderen en jongeren ondersteunen. Je mag creatief zijn en je eigen voorstel voor een ‘jong ding’ indienen.
Een initiatief kan maximum € 15.000 (tot 75 procent van de kosten) ontvangen.
De jeugddienst coacht - indien nodig - samen met jou het project. Meer info via deze link

Brugse buurten

De Brugse Buurtcheques zijn een ondersteuning voor buurtbewoners die samen een activiteit organiseren om te bouwen aan de samenhorigheid, de uitstraling, de leefbaarheid,… van hun buurt of straat. Het is gericht op spontane initiatieven van bewoners, buurtcomités, wijkcomités,… en bestaat enerzijds uit een ruime ondersteuning van hun eigen activiteiten, anderzijds uit een aanbod van activiteiten waar zij kunnen op intekenen. Zo heb je de buurtoppeper die een toelage van maximum € 200 voorziet die je als buurt kan krijgen als extra ondersteuning om een concrete actie mogelijk te maken die het leven en wonen in de buurt versterkt. Hiernast kan je met een Brugse buurtcheque ook een buurtfeest organiseren en krijg je tot twee keer per jaar een tegemoetkoming van maximum € 200 per feest. Meer info via deze link

Sportinitiatieven

De Stad Brugge moedigt actieve sportbeleving aan. Ze ondersteunt zowel erkende sport- en ontspanningsverenigingen als organisatoren van evenementen.
Voor een overzicht van de subsidies en premies rond sport, zie deze link.

Ondernemerschap

De dienst economie en werk ondersteunt ondernemers en starters op verschillende manieren. Denk aan de start van een pop-up, opknappremies, het herinrichten van leegstaande handelspanden, gevelrenovaties, vernieuwende winkel- en horecaconcepten, de toegankelijkheid van handelspanden, …
Meer info via de dienst economie en werk.

Crowdfunding

Is jouw idee al in een verder stadium, maar ontbreekt het aan supporters, bekendheid en aan een financieel duwtje in de rug? Heb je al nagedacht over crowdfunding?
Crowdfunding laat toe om via een online platform in een korte periode een beperkt bedrag op te halen voor een project dat in de stijgers staat en klaar is voor uitvoering. Het laat toe financiële middelen te verzamelen, maar nog belangrijker: bekendheid te verwerven en het eigenaarschap van het project te delen met anderen, wat dan weer bijdraagt tot een grotere kans op slagen van jouw project.
Er zijn intussen heel wat platformen beschikbaar.

Civic Crowdfunding is in volle ontwikkeling in België. Growfunding en Socrowd zijn momenteel de twee belangrijkste spelers. Ze hebben als doel om participatieve financiering in te zetten als middel tot maatschappelijke verandering. Via sociale crowdfunding vloeit geld en middelen naar projecten met een positieve impact op de samenleving. Op die manier wordt de ‘crowd of massa’ gemobiliseerd om deel te nemen aan projecten die elk op hun manier een antwoord bieden op hedendaagse maatschappelijke uitdagingen.
Momenteel houdt het Klimaat Podium Brugge een campagne via dit platform voor de aankoop van een cargofiets voor het leveren van duurzaam verpakt en duurzame voeding.

Fondsen

Ook hel wat commerciële instellingen (denk aan grootwarenhuizen of banken) doen projectoproepen waarbij ze via een fonds ondersteuning geven aan een aantal uitgekozen initiatieven.

Andere subsidies en premies

Een overzicht van alle subsidies en premies kan je terugvinden op de website van de stad Brugge.

© Afbeelding www.abnamro.com

Zie ook

14 februari 2019

Boost je buurt en kom langs tijdens de start van het nieuw buurtjaar op woensdag 27 februari. 

7 december 2018

Lees hier het sfeerverslag van het opvolgcongres vierkant tegen eenzaamheid.

Interactieve werktafel opvolgcongres vierkant tegen eenzaamheid