Schrijf je in voor de 'boost je buurt'-dag!

18 juli 2018

Concept 

Programma

Inschrijven

Praktisch

 

Concept

Het vijfde festival van de toekomst van Brugge wil Bruggelingen inspireren tijdens een ‘boost je buurt’-dag. Wil je jouw buurt aangenamer en duurzamer maken? Wil je je buur(t) beter leren kennen? Ben je op zoek naar inspirerende voorbeelden uit Vlaanderen en daarbuiten? Of heb je een concreet idee en weet je niet onmiddellijk hoe je hiermee aan de slag moet? Dan is deze dag iets voor jou! Aan de hand van lezingen, workshops, een buurtinspiratiemarkt en een inspiratiemuur willen we je die dag verder op weg helpen. We hebben het over diverse thema’s met focus op het levendiger en groener maken van je buurt, apps die je buurtwerking of contacten in de buurt kunnen verbeteren en plekken, tuinen, auto's of spullen die ja kan delen in je buurt. Maar ook nog lokaal kopen, produceren en zoveel meer. We sluiten de dag af met een heus buurtfeest. Bovendien zetten we extra in op kinderen, jongeren en gezinnen. Jong of oud, alleen of met je gezin, iedereen is welkom! 

Deze organisatie is in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale en de jeugddienst van de stad, Vormingplus regio Brugge en de Bond Beter Leefmilieu

Programma

Het programma loopt doorheen de volledige dag en je kan zelf kiezen wat je hiervan wil volgen.

Heb je een (fysieke) beperking en wil je de 'boost je buurt'-dag bijwonen? Laat het ons weten via toekomst@brugge.be.

9.30u - 9.55u Ontvangst  
9.30u - 16.30u Workshop gedurende de volledige dag: kinderen verbeteren de mobiliteit in de buurt
In deze workshop pakken kinderen (6 tot en met 12 jaar) mobiliteit en verkeer aan in de buurt.
We laten de kinderen een hele dag zelf oplossingen zoeken en laten hen die oplossingen in het klein maken.
Op het einde van de dag nodigen we ouders en andere geïnteresseerden uit, om samen met de beleidsmakers van Brugge te bekijken wat de kinderen van Brugge bedachten.
Pas dan mogen ook de volwassenen hun stem laten horen.
Achteraf testen we de ideeën, zoveel als budget en mogelijkheden toelaten, levensgroot uit.
 
10u - 11u

Verwelkoming                                                                                           

Key note Sven De Visscher over de kindvriendelijke stad en buurt, het belang van levendige buurten en de groei van buurtinitiatieven.

Wat brengt de dag?

(Kinderen welkom om deze inleiding mee te volgen)

Renaat Landuyt

Sven De Visscher

Lien Dereere

11.15u - 12.15u

Maak je keuze uit één van de workshops

 • Workshop 1: samen investeren en ondernemen
  Wat zijn coöperaties? Hoe werken ze? Welke mogelijkheden bestaan er op vandaag in Vlaanderen en in Brugge om coöperatief te investeren of ondernemen?
  Lucie Evers - voorzitter van Partago (coöperatie elektrisch autodelen) en lid van de raad van bestuur van Coopkracht vzw - de vereniging van coöperatief Vlaanderen - maakt jullie wegwijs en beantwoordt jullie vragen.
   
 • Workshop 2: mobiel in je buurt door auto- en fietsdelen
  Iedereen een eigen auto of (bak)fiets, is dat wel nodig? Welke initiatieven rond autodelen zijn aanwezig in en rond Brugge? Zet de eerste stap om je aan te sluiten bij de autodeelgroep Degage Brugge, of rij jij straks rond met de eerste gedeelde elektrische wagen?
  Thomas Devogelaere - ervaringsdeskundige en autodeelmeester - en Gerbrand Nootens van Dégage - een Gents autodeelsysteem - vertellen jullie alles over autodelen en zelfs (bak)fietsdelen.
   
 • Workshop 3: buren en buurten die een stapje verder gaan
  Sommige buren, scholen, verenigingen en buurtcomités gaan net dat stapje verder in hun buurt. Sommigen nemen initiatief om hun buurt te vergroenen, anderen zetten een burenhulpinitiatief op. We laten enkele initiatieven uit Brugge aan het woord waarbij ze tips & tricks meegeven om dit ook in je eigen buurt te realiseren. 
 • Film ‘plannen voor plaats’
  Nic Balthazar en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck nemen ons mee op een tocht langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. Want hoe vertrouwd of waardevol die Vlaamse (stads)landschappen ook ogen, de pijnpunten zijn ons evenzeer bekend: door de verkavelingswoede en de oprukkende lintbebouwing worden groen en open ruimtes alsmaar schaarser, we rijden ons vast in de file en er zijn problemen met de waterhuishouding. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en van gesprekken met deskundigen en vernieuwers laat de film zien hoe het beter kan. Door de juiste inzet van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp kan een nieuw ruimtelijk model worden ontwikkeld dat winsten oplevert voor iedereen.

 

Lucie Evers

 

 

Thomas Devogelaere

Gerbrand Nootens

 

Peter Clerckx

Het Schuurke

Nelle Devisscher

 

 

 

 

 

11.15u - 12.15u

Cokido kinderopvang. Want opvang, dat doen we samen.  Het principe bij Cokido is eenvoudig: samen met andere ouders ga je één dag van de week met de kinderen bijspelen en sta je dus in voor opvang. In ruil heb je recht op vier opvangbeurten voor je eigen kinderen en zo bepaal je zelf je planning.

We willen dit concept deze dag graag uittesten in Brugge en zoeken ouders, grootouders, ... die tijdens de workshops de kindjes willen opvangen op de site van Howest. Stel je kandidaat en / of schrijf je kindje(s) in voor de opvang via deze link.

 
12.15u - 14.15u

Broodjeslunch en buurtinspiratiemarkt 

Geniet van een hapje, een drankje en een inspiratiemarkt met informatie over (Brugse) organisaties die een meerwaarde kunnen betekenen voor jouw buurt. Denk onder meer aan Klimaatpodium Brugge, Coopstroom, Autodelen.netEcoliving, de lokale dienstencentra, het Voedselbos, Vicinia, de Brugse buurtoppepper, Cokido, Howest, de dienst leefmilieu, het stedelijk buurtwerk,...

 
14.30u - 15.30u

Maak je keuze uit één van de workshops

 • Workshop 4: boost je buurt met een app
  Smartphones, social media, apps, games, ... Ze zijn alomtegenwoordig. Welke apps en toepassingen zijn er om je buurt met elkaar in contact te brengen? Wat zijn de aandachtspunten? Ann Decorte - lector en onderzoeker bij Howest en betrokken bij het afgeronde project ‘Online Buurten’ - maakt jullie wegwijs in de mogelijkheden en formuleert enkele tips en kritische bedenkingen. Breng je eigen smartphone, tablet of laptop mee!
   
 • Workshop 5: buurt als labo van duurzame voeding en korte keten
  De liefde van / voor de buurt gaat door de maag. Maar hoe kan je er in je buurt voor zorgen dat er duurzaam wordt omgesprongen met voedsel? Bijvoorbeeld door te kopen bij boeren uit de buurt, zelf groenten en fruit te kweken of voedseloverschotten te gebruiken.
  Drie initiatieven uit Brugge lichten hun aanpak toe:
  - Sint-Pieters eet: elke woensdag wordt in het buurtcentrum van Sint-Pieters gekookt met overschotten uit de supermarkt
  - Buurderij De Open Poort: koop rechtstreeks van de boer in je eigen buurt
  - Voedselbos: een natuurlijk ecosysteem waar voedsel geproduceerd wordt, wat tegelijkertijd het milieu en de biodiversiteit ten goede komt
   
 • Workshop 6: boost je buurtcomité
  Een buurtcomité opstarten en runnen, daar komt heel wat bij kijken. In dit ronde tafelgesprek gaan we dieper in op de bestaande ondersteuning voor buurtcomités en gaan we in dialoog om te bekijken hoe buurtcomités nog beter ondersteund kunnen worden om vernieuwende en verbindende initiatieven te nemen.
 • Film ‘plannen voor plaats’
  Nic Balthazar en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck nemen ons mee op een tocht langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. Want hoe vertrouwd of waardevol die Vlaamse (stads)landschappen ook ogen, de pijnpunten zijn ons evenzeer bekend: door de verkavelingswoede en de oprukkende lintbebouwing worden groen en open ruimtes alsmaar schaarser, we rijden ons vast in de file en er zijn problemen met de waterhuishouding. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en van gesprekken met deskundigen en vernieuwers laat de film zien hoe het beter kan. Door de juiste inzet van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp kan een nieuw ruimtelijk model worden ontwikkeld dat winsten oplevert voor iedereen.

 

Ann Decorte

 

 

Caroline Decorte (Sint-Pieters Eet)

Anke Desender (Voedselbos)

 

 

Koen Timmerman

 

 

 

 

 

 

14.30u - 15.30u Cokido kinderopvang. Want opvang, dat doen we samen.  Het principe bij Cokido is eenvoudig: samen met andere ouders ga je één dag van de week met de kinderen bijspelen en sta je dus in voor opvang. In ruil heb je recht op vier opvangbeurten voor je eigen kinderen en zo bepaal je zelf je planning.

We willen dit concept graag uittesten in Brugge en zoeken ouders, grootouders, ... die tijdens de workshops de kindjes willen opvangen op de site van Howest. Stel je kandidaat en / of schrijf je kindje(s) in voor de opvang via deze link

 
15.45u - 16.45u

Slotspreker Piet Verhoeven. Het kan nog zotter! In Esbeek - een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant dat behoort tot de gemeente Hilvarenbeek - kocht de gemeenschap de kerk en het café van het dorp om deze panden in eigendom van de gemeenschap te houden. Piet legt uit hoe ze dit aanpakten en dat met een eensgezinde aanpak en een goede communicatie veel kan worden bereikt. Hiervoor werd dorpscoöperatie Esbeek opgericht om ervoor te zorgen dat Esbeek een actief en leefbaar dorp blijft.

Slotwoord: wat kan de toekomst van Brugge voor jou en je buurt betekenen?

Piet Verhoeven 

 

Ine Plovie

16.45u - 18.30u à 19u Buurtfeest met een hapje en een drankje, een optreden van Ambrazar en animatie  

Inschrijven

Deelname is gratis. We vragen om praktische redenen wel om in te schrijven.

Schrijf je tot en met 5 september in voor één of meerdere sessies op de 'boost je buurt'-dag via deze link

 

Praktisch

Zaterdag 8 september van 9.30 tot 19 uur

Howest
Sint-Jorisstraat 71
8000 Brugge

Bereikbaarheid per fiets

Vanuit het centrum sla je de Vlamingstraat in, het verlengde van die straat is de Sint-Jorisstraat.

Vanaf de binnenring (R30) sla je vanaf de Koningin Elisabethlaan / Komvest de Vlamingdam in. Het verlengde van die straat is de Sint-Jorisstraat.

Er zijn fietsstallingen aan de voorkant van het gebouw.
 

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

De halte van De Lijn 'Brugge Howest' bevindt zich op zo'n 200 meter van de campus. 
Volgens doorkomende lijnen stoppen hier:

2 (Station - Assebroek Oude Stelplaats)
5 (Centrum - Station - Sint-Michiels Hermitage)
7 (Centrum - Station - Sint-Michiels)
9 (Centrum - Station - Sint-Andries Gevangenis)
13 (Station - Stadsschouwburg - AZ Sint-Jan)
15 (Stadsschouwburg - Station - Sint-Andries De Prange)
17 (Stadsschouwburg - Station - Sint-Michiels Boudewijnpark)
25 (Stadsschouwburg - Station - Sint-Michiels - Sint-Andries)
43 (Oostkerke - Damme - Brugge)
88 (Avondlijn Kinepolis - Sint-Michiels - Station)
90 (Avondlijn Dudzele - Koolkerke - Sint-Jozef centrum - Station)
 

Bereikbaarheid met de wagen

Als het echt niet anders kan, kan je de wagen nemen en deze parkeren op de parking van Howest.
Die parking kan je bereiken vanaf de Koningin Elisabethlaan (binnenring R30) richting Assebroek en Sint-Kruis. Ter hoogte van de Elf Julistraat sla je rechts in en kom je op het einde van die straat (rechts afslaan) in de Klaverstraat. Zo'n honderd meter verder aan de linkerkant (ter hoogte van de Blokstraat) kan je de stenen poort met rode deur van Howest binnenrijden.

Wil je op de hoogte blijven via onze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je hier in. 

Dit programma is onder voorbehoud van mogelijke wijzigingen.

Zie ook

25 juli 2018

De Havenbus brengt werknemers tot bij het Zeebrugse bedrijf waar ze werkzaam zijn. Er is vervoer mogelijk vanuit het centrum van Brugge, Blankenberge, Knokke-Heist of Oostende.

28 juni 2018

Het ontvangstgebouw voor cruisetoeristen in Zeebrugge is klaar met een check-in zone, een winkel, een restaurant en een verdieping om evenementen te organiseren.