Kreeg jouw klas ook de poster met de Brugse fietsfacts in de bus?

29 november 2017

‘Meten is weten' wordt vaak gezegd. Sinds de introductie van het Fietsplan Brugge in 2014 heeft de Stad trapsgewijs een versnelling hoger geschakeld. De tussentijdse evaluatie van het Brugse fietsbeleid anno 2017 wordt via de 'Fietsfacts Brugge' op een visueel aantrekkelijke manier voorgesteld. Ook kinderen kunnen op deze poster leuke weetjes ontdekken. Daarom beslisten we om de Fietsfacts op posterformaat te drukken en naar alle Brugse lagere scholen op te sturen zodat dit als lesmateriaal gebruikt kan worden.

Het werk is nog niet af en de uitdagingen zijn groot. Dagelijks zet de Stad zich in om van Brugge de beste fietsstad van Vlaanderen te maken. Er werd van deze poster een visueel boekjesformaat gemaakt met een speciaal brilletje… Wil je deze ook graag ontvangen, stuur een mail naar toekomst@brugge.be en laat ons weten hoeveel exemplaren.

Pamflet 

In het kader van het project ‘kind- en jeugdvriendelijke stad’, kreeg de mening van kinderen en jongeren over fietsen in Brugge een centrale plaats tijdens het Fietsival dat doorging op donderdag 26 oktober. Half september startte een voortraject waarbij scholieren uit elke Brugse deelgemeente op een creatieve manier hun mening konden geven over wat een fietsvriendelijk Brugge voor hen betekent. Aan de hand van workshops, mondde dit uit in stadsvlaggen die van 23 oktober tot 12 november uithingen in de twee Brugse hoofdwinkelstraten. Het pamflet dat in de koker zit, geeft meer uitleg over de betekenis van deze vlaggen en hoe de kinderen uit Brugge centrum, Brugge rand en Brugge noord het fietsen in Brugge ervaren. Dit pamflet kan alvast voer zijn voor een gesprek met jouw klas over fietsen in en rond Brugge.

Fietstentoonstelling

Om het 200 jarig bestaan van de fiets te vieren, zijn er momenteel  twee tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken in Brugge. In ‘Mijn Brugge’ staan een twintigtal unieke historische fietsen die de geschiedenis en hoogdagen van het fietsen in beeld brengen. Daarnaast vindt in het Museum voor Volkskunde een tentoonstelling plaats die zich hier nog verder in verdiept met allerlei unieke fietsattributen. Beide tentoonstellingen zijn gratis voor alle scholen en lopen tot en met 7 januari. Ze zijn op maat van een schoolbezoek met de fiets! Meer info op https://www.brugge.be/mijnbrugge en https://www.visitbruges.be/nl/volkskundemuseum.

We wensen jullie veel kijk-, lees- en fietsplezier!

pamflet_fietsen_in_brugge.pdf

Zie ook

3 oktober 2018

Op 3 oktober was het exact één jaar geleden dat we samenkwamen om het anti-eenzaamheidsplan op te starten. Stadsdiensten, verenigingen en buurten gingen met het thema eenzaamheid aan de slag. Op donderdagmiddag 29 november komt er een opvolgcongres. Jouw input is hierbij van belang. Blokkeer de datum alvast in je agenda.

31 augustus 2018

Dit schooljaar wordt het project brede school uitgebreid van zes naar elf scholen. Er komen tandems bij in Brugge-noord en Brugge centrum.